bcn.cat/emprenedoria

 
 

Selecciona l'idioma i altres opcions:

Usuaris/àries registrats/ades

Accessos a les diverses opcions del web:

Què és La Comunificadora?

Tens un projecte de l'àmbit de l'economia col·laborativa orientats a un model procomú o al cooperativisme de plataforma que necessita acompanyament o vols col·laborar amb altres per fer-lo possible? Vols aportar les teves habilitats de desenvolupament, de tecnologia lliure, o d'altres àmbits a projectes d'aquest tipus? Aquest programa és per tu!

Als darrers anys, com a moltes altres ciutats, Barcelona s'enfronta al repte de noves formes de negoci basades en plataformes digitals corporatives que extreuen beneficis de l'activitat d'intercanvis de béns i serveis entre les persones que es posen en contacte a través d'elles. Front a aquest repte i diferenciant-se d'aquesta economia de plataforma, La Comunificadora és un programa d'impuls per a projectes d'economia col·laborativa del procomú. Entenem per procomú la producció i autogestió comunitària d'un recurs compartit, un model de producció entre iguals, de governança democràtica i de coneixement lliure i obert.

El programa s'adreça a col·lectius de persones que volen participar en la transformació de l'economia amb projectes col·laboratius. Els projectes de l'economia col·laborativa es basen en la col·laboració entre personesper produir un bé o un servei que aporta al bé comú. Utilitzen les plataformes digitals per treballar conjuntament, escalar el projecte i donar accés al que es comparteix. La governança de les plataformes és participativa i democràtica. La producció s'organitza a través de relacions justes entre tots i totes les participants. El coneixement es comparteix a través de llicències obertes.

Així, a La Comunificadora, aprofitem les possibilitats que obren les noves plataformes tecnològiques a l'hora de generar relacions econòmiques entre iguals i de compartir els recursos (de tot tipus) en comptes de posseir-los. Generem noves lògiques de consum, treball, govern, etc per a transformar l'economia. Mira-ho en aquest vídeo i consulta el document de presentació del programa.

Exemples de participants d'edicions anteriors:

- Promouen que particulars comparteixin l'ús d'eines, objectes i altres recursos (temps, coneixements): Lendi , Glocalshare

- Faciliten l'autogestió de grups de consum ecològic i de proximitat i la compra directa als productors: Katuma

- Creen nous objectes útils a partir dels residus plàstics sense treure'ls del barri: Upcycling de Barri

- Comparteixen l'ús i la propietat de vehicles elèctrics a través d'una cooperativa: Som mobilitat

- Cultiven aliments en entorns urbans amb molt poca aigua (aquaponia): Aquapioneers

- Mesuren l'impacte i faciliten la rendició de comptes de les iniciatives d'Economia Social i Solidària: Ensenyem el cor

- Connecten usuaris d'autocaravanes i campers amb particulars (veïns, associacions i Administració) per promoure un nou tipus de turisme itinerant enfocat a la recuperació i activació de municipis en vies d'extinció: Van Woow

- Ofereixen una app de compravenda i lloguer d'immobles sense intermediaris: Voki Voki; o promouen la Masoveria Urbana, un model de tinença que permet a la propietària cedir el dret d'ús d'un immoble o part d'aquesta: La Masovera

- Promouen la cultura cooperativa, l'educació transformadora i els valors i pràctiques de l'Economia Social i Solidària: Educoop

- Posen a disposició una plataforma d'allotjament i gestió de dades obertes cocreada amb organitzacions d'ESS en que aquestes són copropietàries: DADESS

Si teniu dificultats per inscriure-us a la sessió informativa o per a fer la preinscripció, o desitgeu sol·licitar més informació, ens pots escriure a innovaciosocioeconomica@barcelonactiva.cat o trucar al 933 20 34 04.

Presentació de la cinquena edició de la Comunificadora

Publicació Transitant cap al procomú: la Comunificadora

Altres recursos d'Economia Social i Solidària

Per a més informació pots enviar un correu electrònic a l'adreça: innovaciosocioeconomica@barcelonactiva.cat o consultar la nostra oferta formativa per a l'Economia Social i Solidària aquí.Més informació

QUI PARTICIPA AL PROGRAMA D'ENGUANY?

Transformem juntes l'economia a través de projectes col·laboratius amb una forta dimensió comunitària i orientades al bé comú!

Els projectes participants a la cinquena edició són:

Aire Circ Social
CUBIC, Cooperativa d'Usuàries de la Bicicleta
Desdelamina.net
Demolab
Dúnia
Ecoviure intergeneracional
Espai Crisàlida
La Glòria
La Plataforma Terapèutica
Techbloom
TheMermiProject


FORMAT I CONTINGUTS

Aquest Programa se centra en l'aplicació pràctica i el treball col·laboratiu. És un programa flexible que s'adapta a les necessitats i reptes dels vostres projectes.

Al programa La Comunificadora, les participants exploren la viabilitat i sostenibilitat dels seus projectes buscant fórmules de generar ingressos i d'organitzar la producció basant-la en relacions justes entre els diferents agents implicats.

El programa consta amb diferents tipologies d'activitats: tallers pràctics i vivencials en els pilars bàsics de la sostenibilitat d'iniciatives de l'economia col·laborativa del procomú; tutories i assessorament individual; activitats de trobada amb iniciatives semblants. A més, en aquesta cinquena edició, continuarem posant èmfasis en el treball col·laboratiu entre les participants, posant a disposició un fòrum i d'un espai virtual per treballar en paral·lel amb els altres equips. Les participants tindran accés a vídeos, lectures recomanades i altres materials prèviament als tallers formatius.

1. Tallers formatius i de capacitació en els cinc pilars de la sostenibilitat dels projectes

· Introducció a l'economia col·laborativa, l'enfocament procomú i l'Economia Social i Solidària

· Pilars bàsics per a la constitució, viabilitat i sostenibilitat d'iniciatives de l'economia col·laborativa: el model de negoci; l'impacte social i comunitari; el model de viabilitat i la generació d'ingressos; l'organització i planificació del treball; la governança i la forma jurídica; la compartició del coneixement a través d'eines d'accés lliure i de llicències públiques, lliures i obertes; etc.

· Prototipatge, tasteig i definició del full de ruta del projecte

2. Espais de treball col·laboratiu i acompanyament grupal

Les participants reben i donen assessorament a les altres participants, aprofitant les capacitats internes del grup. Es posen a disposició un espai virtual en que els equips poden treballar en paral·lel, així com un fòrum per a intercanviar i resoldre dubtes i inquietuds amb el suport de l'equip del programa.

3. Tutories i assessorament individual i personalitzat

Una persona tutora vetlla per la utilitat de la proposta lectiva i acompanya les participants al llarg del programa. A més, les participants reben assessorament individual i personalitzat de persones que tenen els coneixements adequats, tant en l'àmbit de model de negoci i recursos com en el de competències i organització; així com suport tècnic específic en el cas que el projecte ho requereixi.

4. Activitats de trobada amb iniciatives semblants

Foment de l'intercooperació i creació de sinergies amb altres iniciatives i organitzacions de l'àmbit de l'economia col·laborativa i de l'Economia Social i Solidària. Es conviden persones de l'àmbit de la cultura, el coneixement i les tecnologies lliures, el disseny obert, les economies circular, cooperativa i col·laborativa i altres àmbits.

A causa de les mesures per prevenir la COVID-19, el programa es realitza en format virtual o presencial en funció de les mesures del moment i atenent a les necessitats de les participants.

CONTINUÏTAT

El programa ofereix continuïtat amb el Servei d'assessorament especialitzat en ESS de Barcelona Activa i amb la innoBAdora, comunitat d'incubació de Barcelona Activa .

El programa està impulsat per la Direcció d'Innovació Socieconòmica de Barcelona Activa, en el marc de l'estratègia d'impuls i enfortiment de l'ESS a la ciutat i és executat per femProcomuns i LabCoop.

Trobareu els vídeos de la primera edició aquí.